Κοριοί – Ψύλλοι

Κοριοί – Ψύλλοι

Οι κοριοί είναι έντομα παρασιτικά, αιμομυζητικά και άπτερα.

Έχουν αναπτύξει εξαιρετικά καλά τα πόδια τους και έτσι σέρνονται επάνω σε επιφάνειες φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί, πλαστικό ή ακόμη και γυαλί.  Τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν.

Το πιο χαρακτηριστικό είδος είναι ο Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού). Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα.

Γεννάνε 200 έως 500 αυγά σε όλο τον βιολογικό τους κύκλο. Τρέφονται με αίμα κάθε ζώου αλλά προτιμούν το ανθρώπινο. Δημιουργούν φωλιές σε χαραμάδες, σχισμές, πίσω από σκισμένες ταπετσαρίες ξύλου και γενικά σε καλά προφυλαγμένες θέσεις.

Η Εξυγιαντική Κρήτης αναλαμβάνει την εξόντωση των κοριών με ασφαλείς εφαρμογές και σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Ο ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα.

Ζουν για περίπου 100 μέρες. Ο θηλυκός ψύλλος γεννά πολύ μικρά, λευκά αυγά, σε μέρη που δεν έχει φως και σε γωνίες των σπιτιών με σκόνη.

Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι οι ψύλλοι πετάνε αλλά στην πραγματικότητα πηδάνε σε ύψος που μπορεί να φτάσει 150 φορές πάνω από το ύψος τους.

Διάφορα είδη ψύλλων τα οποία απαντώνται στο ανθρώπινο περιβάλλον είναι ο ψύλλος ανθρώπου (ο οποίος απαντάται και στα ζώα), ο ψύλλος γάτας, ο ψύλλος σκύλου και οι ψύλλοι πτηνών.

Η Εξυγιαντική Κρήτης αναλαμβάνει την εξόντωση των ψύλλων με ασφαλείς εφαρμογές και σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Κοριοί – Ψύλλοι
Share it
Κύλιση προς τα επάνω